puh. 040 123 9111
Vision Law

Sosiaalinen media ja tekijänoikeus

”Näet upean kuvan Instagramissa, otat siitä screenshotin ja jaat sen seinällesi, jossa 600 kaveriasi näkevät sen. Olet lukenut ajatuksia herättävän blogitekstin ja haluat jakaa mielipidekirjoituksen tästä somesta”. Tunnetko somen pelisäännöt, mitä sosiaalisessa mediassa saa ja mitä siellä ei saa tehdä? Lue alta lisää, mitä tekijänoikeus kysymyksiä ihan tavalliset somen postaukset voivat aiheuttaa.

Kirjoitetun tekstin tai valokuvan julkaiseminen

Tekijänoikeus tulee kuvaan myös sosiaalisessa mediassa, vaikka se on useimmiten vapaa-aikaamme. Kun kirjoitat tekstin tai otat valokuvan, jonka aiot myöhemmin julkaista somessa, tekijänoikeus syntyy automaattisesti, kun luot teoksen. Tätä oikeutta ei siis tarvitse rekisteröidä tai ilmaista ©-merkinnällä. Teoksen tarvii kuitenkin olla itsenäinen ja omaperäinen, jotta se nauttii tätä suojaa.

Facebook ja Instagram

Mutta entäpä saako lyhyt mutta kekseliäs facebook päivityksesi tekijänoikeussuojaa? Lyhytkin teksti voi olla teos, kunhan se on riittävän omaperäinen ja itsenäinen. Ei ole olemassa tiettyä merkkimäärää, johon tekstin tulisi yltää voidakseen saada tekijänoikeussuojaa. Myös lyhyt teksti voi olla tekijänoikeuslain tarkoittama kirjallinen teos, jos teksti ylittää teoskynnyksen. Pääsääntönä voidaan kuitenkin pitää sitä, että teoskynnyksen ylittyminen on sitä epätodennäköisempää, mitä lyhyempi ilmaisu on kyseessä.

Näet upean kuvan Instagramissa, otat siitä screenshotin ja jaat sen seinällesi, jossa 600 kaveriasi näkevät sen. Tätä jakamista tehdään paljon somessa, mutta tällainen tekijänoikeudella tai lähioikeudelle suojatun kuvan saa kopioida ilman lupaa vain yksityiseen käyttöön. Joten hyvän tavan mukaista on, että kun haluaisit jakaa kopioidun kuvan somessa, kysy aina lupa tekijältä. Jos julkaiset Instassa valokuvan, jonka olet ottanut kaupungilla näkemästäsi hienosta seinämaalauksesta, et toimi väärin, sillä pysyvästi julkiselle paikalle sijoitetusta taideteoksesta saa ottaa kuvan ja saattaa yleisön saataviin somessa julkaisemalla. Mutta jos haluat käyttää kuvaa ansaitaksesi rahaa, sinun tarvii kysyä lupaa taideteoksen tekijältä, jos tämä taideteos on valokuvasi pääaihe.

Jos taas olet lukenut ajatuksia herättävän blogitekstin ja haluat jakaa mielipidekirjoituksen tästä somesta, saat ottaa blogtekstistä hyvän tavan mukaisesti lainauksia. Lainaukset eivät saa kuitenkaan olla laajempia, mitä kuin käyttötarkoitus edellyttää, eikä siteerattavaan blogitekstiin saa tehdä tarpeettomia muutoksia. Hyvän tavan mukaista on myös mainita siteerattava teos ja sen tekijä.

Olet perustanut Facebookiin suljetun ryhmän ja haluat sopia siellä elokuva illasta. Tarvitset kuitenkin elokuvan esittämiseen luvan tekijältä, vaikka ryhmä onkin suljettu ryhmä, mutta ennalta yksilöimättömällä henkilöjoukolla on mahdollisuus osallistua esitystilaisuuteen. Tekijänoikeusneuvosto piti suljetun Facebook-ryhmän kautta organisoituja elokuvailtoja teosten julkisena esittämisenä, kun ryhmän jäsenet saattoivat lisätä ryhmään uusia jäseniä ja tuoda ystäviään mukanaan esityksiin.

Pääsääntönä onkin hyvä muistaa, että kaikenlaiset kirjalliset teokset ja valokuvat voivat olla jonkun omaisuutta, joten aina niitä jakaessa somessa tulisi pyytää lupa teoksen tekijältä. Näin kunnioita luovaa työtä ja edesautat luovaa teollisuutta toimimaan tehokkaasti. Mikäli sinua arveluttaa somen tekijänoikeusasiat, käänny VisionLaw asiantuntijoiden puoleen.

Open chat
1
Hei, kuinka voimme auttaa? Kerro asiasi - lakimies vastaa mahdollisimman pian :)