Yrityksen perustaminen, apua ja neuvoja
25.3.2017 // Startup
Yrityksen perustamiseen ei enää tänä päivänä tarvita kalliiden konsulttejen tai lakimiesten apua. Digitalisaatio on tehnyt mahdolliseksi sen, että kuka tahansa voi verkossa perustaa osakeyhtiön nopeasti ja helposti. Näillä selkeillä asianajajan laatimilla ohjeilla perustat osakeyhtiön käden käänteessä ilman turhia kuluja.
Kun yritysidea ja yrityksen ansaintalogiikka on koeponnistettu ja olet huolellisesti miettinyt ajankäyttösi sekä toimeentulosi yrityksen alkutaipaleella, on aika perustaa osakeyhtiö. Ensimmäiseksi sinun tulee miettiä firman nimi, jonka on hyvä olla yksilöllinen ja joukosta erottuva. Yrityksen nimi ei saa olla sekoitettavissa johonkin jo toimivaan firmaan tai tavaramerkkiin. Olisi hyvä, jos yrityksen nimi olisi myös rekisteröitävissä omaksi verkkotunnukseksi eli nimeä vastaava domain olisi vapaana fi-päätteisenä.
Helpoiten osakeyhtiön perustaminen hoituu PRH:n ja verohallinnon sähköisessä palvelussa , josta saat firmallesi myös Y-tunnuksen. Tämän jälkeen sinun tulee avata pankkitili, jonne suoritetaan osakepääomamaksu 2500,00 euroa minimissään. Pankkitilin avaamista varten täytyy sinulla olla perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja hallituksen pöytäkirja, jotka saat edellä mainitusta kaupparekisterin sähköisestä perustamispalvelusta. Kun osakepääoma on maksettu, tulee siitä vielä toimittaa todistus edellä mainitun sähköisen palvelun kautta kaupparekisteriin.
Huomioithan, että sinun täytyy valita osakeyhtiölle myös kirjanpitäjä mutta tilintarkastajan valinta on tätä nykyä pienissä yrityksissä vapaaehtoinen.
Toiminnan rahoituksen suunnittelu on myös alkavan liiketoiminnan tärkeimpiä tehtäviä sillä harvoin itse liiketoiminta riittää kattamaan yrityksen pyörittämisestä aiheutuvia kustannuksia. Rahoitus hoituu alkuvaiheessa omalla pääomalla, tai lainalla. Yrityksen toiminnan vakiinnuttua, ovat myös muut rahoitusinstrumentit käytettävissä. Huolehdi myös, että kaikki liiketoiminnan kannalta tärkeät asiakirjat ja sopimukset ovat alusta saakka kunnossa.
Kauttamme saa apua firman rahoituksen suunnittelussa. Rahoitukseen on käytännössä kaksi vaihtoehtoa. Se voi tulla yrittäjältä ja perustajilta itseltään tai se voi tulla ulkopuoliselta rahoittajalta. Aloittava yritys voi saada myös tukea, esimerkiksi starttirahaa, mitä ei tarvitse maksaa takaisin. Laadimme myös yrityksen perusssopimukset ja asiakirjat kuntoon niin, että yrittäjänä voit keskittyä olennaiseen, firman pyörittämiseen. Yritystoimintaa säätelevät myös lukemattomat lait ja säädökset, josta täytyy olla perillä. Onneksi apua on saatavilla, ota rohkeasti yhteyttä ammattilaisiin.
Tutustu myös innovatiivisille startup-yrityksille tarjoamaamme StartLawTM palveluumme sekä maksuttomaan liiketoiminnassa tarvittavien sopimusten ja asiakirjojen online Tarvekartoitukseemme